Copenhagen Marathon (2011)

8. Copenhagen Marathon (Taani) - 22. mai, 2011 (pühapäev)




Üldandmed

Maratoni ametlik veebileht:
http://www.copenhagenmarathon.dk/
Koht/kaart/raja skeem: Google Earth
Raja profiil: profiil 
Rada: 42.195 km
Stardiaeg: 09:30
Osavõtjaid: 9213
Korraldus: 5/5

Raja kirjeldus: Tasane. Justkui staadionil jooksmine :)

Statistika


Aeg / võitja aeg: 3:41:22 / 2:21:44 (Marten Boström, FIN)
Koht / lõpetajaid kokku: 2354 / 9213
Koht eestlaste seas / kokku: 4 / 6

Eelarve 2011.aasta põhjal (kui keegi plaanib osaleda)
*Vastavalt plaanile, kõiki kulusid Sul võibolla ei tule

Registreerimine: 81 € (registreerimine märtsis)
Transport (lennuk): 147 € (Estonian Air)
Hotell (3 ööd): 255 € (Hotel Copenhagen**)

Lisainfo:

Kohalejõudmine: Copenhagen on üks lihtsamini ligipääsetav välismaratone. Otselend Copenhagen'isse kestab vaevu 1.5h ning sealt kesklinna jõudmine on tänu metroole veelgi lihtsam. Sestap võib väikeste reservatsioonidega öelda, et Tallinnast saab 2 tunniga Copenhagen'i hotelli. Metroopileti saab osta lennujaamast või piletiautomaadist. Kui plaanid jääda pikemaks, siis tasub mõelda taas 24h või 72h pileti peale, mis annab sulle õiguse lisaks metroole sõita ka bussiga, rongiga linna piires. Kuna metroo ei jõua igasse linna serva, siis on see tõesti hea alternatiiv. Kui ühe tunni pilet on 24 DKK (3.2€), siis 72h oma saab 180 DKK (24€) eest. Iseenesest, kuna Copenhagen'isse väljub lend nii hommik kui õhtu, siis saad soovi korral ühe ööpäeva kokku hoida. Mina otsustasin siiski minna reede õhtu (hotelli jõudsin ca 20:00) ja ma ei olnud ainus eestlasest osavõtja, kes nii tegi :) Minust vasakusse ritta jäi üks alla kolme tunni mees (nagu hiljem selgus).... seljatagant võis aga kuulda pidevat inglise keelset mulinat turbulentsi teemadel (miskil konverentsil osalejad vahetasid mõtteid ja kes teab, millega ma tööalaselt kokku puutun, peaks kergelt irvitama nüüd :).


Ööbimine: Hotell sai valitud märtsis, taas booking.com vahendusel, sest see on lihtsamaid võimalusi ööbimispaik leida. Maratoni ametlike hotellide hinnad olid põhjamaiselt kallid, mistõttu hakkasin otsima alternatiive. Hotelli valiku juures mõistagi vaatasin ka kuhu jääb stardipaik ja õnnestus saad voodikoht üsna stardipaiga läheduses (vaevu 500m kõmpimist). Just nimelt voodikoht, sest vahetult enne väljalendu viskasiin broneeritud hotellile silma peale ning selgus, et tegu on nn hostel tüüpi majutusasutusega, kus siis WC/dušš koridori peale ühine (ca 6 toa peale). Aga ei nurise. Kõik oli viks ja viisakas, puhas. Aind see uste ilge prõmmimine käis närvidele, sest neid lihtsalt ei olnud võimalik normaalselt sulgeda. Hommikusöök kuulus hinna sisse (mitte just väga rikkalik aga rohkem kui vaja).

Registreerimine:
Stardipaketi kättesaamine ja EXPO toimus Sparta hallis (vt allolevat videot), mis jäi jah märksa teise linna serva (metroo, buss, rong, kõmpimine - nende kombineerimine viib kohale). EXPO nagu expo ikka. Suuremad spordiketid olid kohal. Sai taaskord proovitud mingit jala skaneeringut, mida senini pole saand teha (ega ka näinud). Stardinumbri kättesaamine läks valutult, sest laupäeva keskpäeval lihtsalt ei olnud seda rahvast nüüd teab mis palju. Ja siis hakkas otsima, kus lubatud pastat ka saab...



Pasta party:
Siinkohal tuleb öelda, et sedakorda ei jagatud pastat niisama, vaid see tuli oma raha eest soetada. Aga sestap sai korraliku kõhutäie (ilma naljata, ma lausa naudin suuri pasta portsjone enne maratoni). Kuna see "püha söömaaeg" oli üsna varakult, siis sai õhtupoolikul üks veel kesklinnas lisaks tehtud. Asi pole mitte pastas, vaid pigem selles, et midagi tahaks ikkagi süüa enne kui maratoni joosta.

Maraton: Start sedakorda 09:30. Kuna hotell oli naa lähedal, siis venitasin end ca 8:45 kohale. Sai veidi uuritud/puuritud, mis loogika järgi oma üleriided saab ära anda, kuidas stardipaik ka organiseeritud on ning siis sai lihtsalt passitud ja oodatud. Ei viitsind väga sooja ka teha (jooksmise mõttes), mõned lõigukesed. Jooksumarssalid olid alates 3:00h iga 10min kaupa. Mina joondasin end 3:30 taha, ent arvestades selle aasta lumiseid ilmasid, teadsin, et väga reaalne seda teha pole (lihtsalt pikki jookse sai tehtud vähe). Aasta algusest ca 650km treeningkilomeetreid kogus siiski kokku. Samas olin kindel, et 2/3 peaks suutma vastu pidada, eks siis vaatab, mis edasi ja kuidas tempo kukkuma hakkab. Jooksu esimesed 5km olid ikka paras saun. Hommik küll aga palavust omajagu ja teadagi, samm tuli ka veel sisse saada. Joogipunktid olid iga 4.5km tagant. Mina alustasin tankimist 8.5km peal (vt allolevat videot, kuidas spordijooki massidele tehakse - just, just, otse hüdrandist). Silmsidet sai ikka 3:30 õhupallidega hoitud kuni poolmaratoni distantsini, mille vaheaeg oli kuskil 1h:45min kandis. Paar kilomeetrit veel ja siis hakkas korralikku vihma tulema. Õnneks lõpetas see kohutava sauna tunde. Ehkki tuult oli ka omajagu, külmatunnet kui sellist ei maksa karta, kui väljas ikka üle 15 kraadi ning jalge all üle 20km...Nagu ülalt pildilt võib välja lugeda, siis 30km paiku hakkas tempo raugema ja sai keskendutud säästmisele ja nii siis ka lõpuni lipatud. Ahjaa, miskit 2km enne lõppu sai veel omast arust ergutatud ühte eestlast, kes justkui ka samal päeval Copenhagen'isse oli lennanud. Üldiselt oli aga eestlasi sedakorda vähe, rekordaegadel on olnud 25+. Aga eks samal ajal toimunud Riia maraton võttis ka oma osa ning paljud eelistavad kindlasti ka nädal hiljem toimuvat Stockholm'i maratoni.


Afterparty:
Lõpetamise medal auga välja teenitud sai tuigerdatud läbi taastumise ala ja siin seal ka haugatud seda ja teist. Egas väga isu ei olnud aga samas ehedet Taani õlut võtmata jätta poleks hing lubanud (siiani on ka Stockholmis seda kraami niisama pakutud). Kuna hotell jäi lähedale, siis kaua lebotada ei tahtnud ning oli hoopis mõte, et hüppab vee alt läbi ja tuleb hilisemaid lõpetaid kaema. Oh seda õnne, mida tundsid ka need, kes lõpetasid maratoni näiteks 6 tunniga või veidi peale. Vahet pole, mis ajaga, peaasi, et läbitud oli nii mõnegi näost väga selgelt välja loetav (vt allolevat videot).