COVID-19 & Polar Vantage ...

... et mis neil nagu ühist? Egas ei olegi, kuid üks sunnib ühte sihipärasemalt kasutusele võtma ja leidma alternatiive, milles see pisike abiline (spordikell siis) võiks su treenimise huvitamaks ja vaheldusrikkamaks teha.


Alustuseks. Polar tuli oma Ignite ja Vantage seeria kelladele välja FitSpark trenninõustajaga. Vantage seeria sai selle vahetult eelmise aasta viimasel päeval (31.12.2019).

Allikas: Polar Eesti

Põnevaks tegi selle juures ennekõike Core-tüüpi trennikavad, mis oma olemuselt lihtsalt intervalltreerningud, kokku kleebitud harjutustega läbi erinevate programmide (üldjuhul kestvusega ca 25 - 50 minutit). Kokku on neid Core programme 6 ringis (kui lugeda sisse ka mõne raskusega, nt hantel, sisaldavad programmid). Kogu nimekiri harjutustest järgmises Polari videoseerias:



Asja tegi "huvitavamaks" tõik, et sinu spordikell soovitab sulle iga päev teatud trenni, milles tüüpiliselt mängus mõni jooks, venitus või siis ÜKE (Core & Bodyweight). See soovitus peaks baseeruma sinu aktiivsusel (eeldusel, et sa kasutad oma spordikella ka teiste treeningute juures). Näiteks, kui teed ühel päeval jooksu, siis ära unistagi, et saad selle otsa spordikella järgi teha "Core" programmi (mõtlen, et kell seda sulle soovitaks). Aga võib-olla mõnikord tahaks, kui teed lühema soojendusjooksu? Või siis oled teinud näiteks esmaspäeval Sparta jooksulõikude klassika (Järve metsas) ja järgmine päev, kui peaks toimuma Mariuse IntervallVentti, siis COVID-19 tõttu seda ei toimu, sest klubi on suletud. 

Aga  tahaks midagi analoogset ehk intensiivsemaid Core harjutusi teha. Oleks ju hea kui oleks endiselt "keegi", kes need harjutused ette ütleb ja veel aega ka mõõdab ning ehk veel "vilistabki" kui peaks harjutust vahetama :)

Selleks on need Polari FitSpart programmid ideaalsed. Aga probleem jääb. Klassikaline Core kestab 25 minutit (millest 5 minutit on soojendust ning seejärel 5 harjutust ning 4 seeriat, igaüks kestvusega 40 sekundit + 20 sekundit pausi). Kui õnnestub ennast kellaga sünkroniseerida, loe: kell pakub sulle Core trenni just siis kui sina seda teha tahaks, siis on hästi ja siis see trenn võiks välja näha järgmine:


Eelmisel pildil toodud 2 seeriat (ülejäänud ei mahtunud pildile ära). Seeriad on pausiga, ehk siis ise otsustad, kas jätkad kohe, või teed joogipausi jne. Ühe seeria kestvus seega 5 minutit (5 harjutust). Vaata ka terviklikku vaadet järgmiselt Polar Flow lingilt

See kõik on tore, aga jõuame taas selleni, et kui harjutused sobivad aga näed spordikell ei paku seda automaatselt välja, et seda saaks n-ö aja-peale-teha. Siis ei olegi midagi lihtsamat kui koostad üldise intervalltreeningu (mida oled ilmselt teinud ka varasemalt, jooksude mõttes). Teed seda küll lihtsamal kujul, ehk siis ei hakka harjutusi ära nimetama, vaid need on eelnevalt "pähe õpitud" või kuskilt kiirelt järgi vaadatavad ja kasutad seda progrmami mistahes ajahetkel.

Polar Flow veebiteenuse saad seda koostada läbi Favorites ikooni (ülal paremal). Ning seejärel kliki nupul Add


Nüüd juba defineerid oma intervalltreeningu nagu ikka (kui oled Polari kasutaja - kui mitte, siis otsi intervalltreeningu koostamise võimalust - võibolla saad seda teha ka lihtsalt kella/telefoni vahendusel). Antud juhul on minul valitud Duration säte ja sellega simuleeritud harjutust = 40 sekundit ning paus = 20 sekundit. 


Seejärel lased samamoodi edasi ning kui 5 harjutust koos (või hoopis 10), siis paned omakorda need 5 harjutut kordama. Siin näites 4 korda, ehk siis simuleeritud seda sama programmi, mida ka FitSpark kasutab.


Kindlasit ära unusta nuppu Add to favorites, et saaksid selle sünkida kella ja et see muutuks sealt valitavaks.


Nüüd ei jää muud kui sünkida see programm juba spordikella.


Seejärel saad valida, kas teed seda programmi näiteks üks kord või kaks korda aga erinevate harjutustega. Mina lähtusin just sellest, et kui soovid teha näiteks 2 korda jutti, siis kasutad sama programmi ja mälusopis on meeles erinevad harjutused. Näiteks FitSpark järgi:

Core Regular


Core Advanced


Juhul kui aga programmi ennast kell ei paku ning tuleb kasutada eelnevalt koostatud üldist intervalltreeningut, siis lõpp-tulemuse kuva kalendris on muidugi igavam, sest harjutuste nimetusi me ei kasutanud ja jääb üldine kokkuvõte. Aga see ei oma pikas perspektiivis ka erilist tähendust.


 Core Regular:


Core Advanced:



Seda võin ma lubada, et kui kell dikteerib aja ja mingit viilimist ei toimu, siis märjaks teeb ka selline "lihtne trenn" (ja miks mitte ka neid perioode hoopis ümber mängida, mitte 40+20 s aga võib-olla 45+15 s) ning neil keerulistel hetkedel pakub head vaheldust kui just iga päev joosta ei kavatase?

Aga tegelikult võiks see COVID-19 oht juba lõppeda ning trennisaalid uuesti avatuks kuulutada. 

Uute lugudeni...